
De vraag naar schuldhulpverleners en budgetcoaches nemen toe. Er zijn steeds meer mensen met ernstige en minder ernstige schulden. Van regelmatig rood staan tot het niet meer kunnen betalen van de zorgverzekering.
Cijfers: ruim een half miljoen huishoudens heeft deze schulden. 10 procent van deze huishoudens heeft ernstige betalingsproblemen. 5 miljoen mensen hebben geen spaargeld om tegenslagen op te vangen en ongeveer een half miljoen huishoudens heeft problematische schulden die ze niet op eigen kracht kunnen oplossen
Wat is en wat doet een budgetcoach nou eigenlijk
De meeste mensen denken dat een budgetcoach alleen maar helpt als er financiële problemen zijn, maar een budgetcoach doet zoveel meer! Daarom leek het mij leuk om er meer over te vertellen.
Als je op internet zoekt naar de betekenis van een budgetcoach zoekt dan zul je het volgende te zien krijgen: Een budgetcoach is een ( tijdelijke ) steun en toeverlaat voor mensen die het overzicht in hun financiële huidhouding kwijt zijn. Een budgetcoach begeleidt mensen met budgetproblemen en stelt samen met de cliënt weer orde op zaken.
Maar een budgetcoach is meer dan iemand die alleen helpt bij financiële problemen. Ook mensen die hun financiën beter op orde willen krijgen en willen werken aan een goede ( huishoud) administratie kunnen bij een budgetcoach terecht. Tevens heeft een BC ook een adviserende rol, bijvoorbeeld bij een ingrijpende verandering, zoals een scheiding, zelfstandig gaan wonen, werkeloosheid, dubbele woonlasten omdat je huis nog niet is verkocht, overlijden van je partner of omdat je je uitgaven niet meer onder controle hebt. Helemaal in de huidige maatschappij met een overvloed aan mogelijkheden waarin je heel gemakkelijk geld kunt lenen en overal een verzekering voor is.
Een ding is heel belangrijk: motivatie. Als je niet gemotiveerd bent heeft een begeleiding geen zin! Je moet wel zelf willen!

Hoe gaat een budgetcoach te werk?
De Intake fase
Als je met mij contact opgenomen hebt via telefoon of per mail, beginnen we met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit kan bij jou thuis, maar ook via de telefoon of via mail. Ik stel mezelf aan je voor en we bespreken jouw situatie : zijn er schulden of dreigen deze te komen, hoe je gezinssituatie is en of je uitgaven en inkomsten in evenwicht is. Wat is jouw verhaal? Omdat ik dit heel belangrijk vindt, neem ik hier uitgebreid de tijd voor.
Een budgetcoach is geen schuldhulpverlener!
Verschil tussen een budgetcoach en een schuldhulpverlener
Een budgetcoach heeft een coachende en adviserende rol en wordt vaak preventief ingeschakeld. Een schuldhulpverlener gaat een stapje verder : hij begeleidt het hele proces van de schuldhulpverlener. Hij adviseert niet alleen, maar werkt ook uitvoerend als het gaat om het minnelijk traject. In het minnelijk traject probeert de schuldhulpverlener een regeling te treffen met jouw schuldeisers. Er volgt dan een aflosperiode van 36 maanden waarin deze schulden afgelost kunnen worden. Een schuldhulpverlener begeleidt jou tijdens dit proces met advies en tips om zelf aan de slag te gaan.

De Hulpfase
Aks het kennismakingsgesprek voor beide partijen positief is verlopen zullen er meerdere gesprekken gaan volgen. Ik zal je vragen om een overzicht van al jou inkomsten en uitgaven. In hoeverre zij deze in balans? Staan de uitgaven in verhouding met de inkomsten en zijn is er sprake van schulden. Ik ga kijken of dat ik je zelf kan helpen of dat ik je doorverwijs naar de schuldhulpverlening. Verder gaan we dieper in op jouw situatie en zal doorvragen op de achterliggende problemen. Ik veroordeel jou niet ,iedereen maakt fouten, en dat is niet meer dan menselijk! Ik zal deze dan ook respectvol behandelen! Door deze gesprekken kom ik erachter wat de mogelijkheden zijn voor de begeleiding en wat ik voor je kan betekenen. Wat verwacht je van mij en wat wil je met deze begeleiding bereiken? Ook zal ik je vertellen hoe de begeleiding gaat verlopen. Ik maak een samenvatting van onze gesprekken en stel zo de hulpvraag vast.
Met deze hulpvraag gaan we aan de slag!
- Welke oplossingen passen bij mij?
- Hoe zien deze eruit?
- Wat heb ik hiervoor nodig?
- Wat heb ik er voor over
Wensen, ideeën en behoeften komen op tafel die door de jaren heen nooit ontwikkeld zijn. We gaan de mogelijkheden op deze gebieden onderzoeken en deze omzetten in doelen en acties waar we samen aan gaan werken. Een duidelijk doel stellen is belangrijk om niet meer in oude gewoontes te vervallen. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn nodig om deze doelen te bereiken, ook hierbij kan ik je helpen om deze te ontwikkelen. Ik ga samen met jou een actie en stappenplan opstellen en uitvoeren. De hele begeleiding zal bestaan uit voorlichting, het overdragen van kennis. Gedacht kan worden aan:
- Het maken van een prioriteitenlijst
- Het bijhouden van kasboeken
- Het steunen bij het voeren van moeilijke gesprekken, bijvoorbeeld als je een achterstand hebt bij de zorgverzekering
- Het maken van overzichten: maand en jaaroverzichten ( inkomsten en uitgaven)
- Het verwijzen en samen bekijken van informatie op sites
Maar ook het bespreken van gevoelens, normen en waarden over geld horen hierbij. Een luisterend oor bieden als je het moeilijk hebt, want je zult te maken gaan krijgen met tegenslagen. Het veranderen van gedrag, en je gewoonten dat is niet zo een, twee ,drie gebeurt, dat kost nu eenmaal tijd. Er kan zich zomaar een situatie voordoen waarbij je gaat denken waar doe ik het allemaal nog voor. Ook hierbij kan ik je coachen.
Aan het einde van de begeleiding ben jij je financiële situatie de baas en kun jij vol vertrouwen en plezier het leven weer tegemoet zien!

Nazorg
Natuurlijk laat ik je niet zomaar in de steek! We gaan de begeleiding samen evalueren: wat ging er goed en wat ging er minder goed? De begeleiding wordt langzaam afgebouwd. Je financiële situatie is weer in evenwicht. Toch kan het zijn dat je zo nu en dan nog behoefte hebt aan advies of je krijgt toch nog een terugval. Daarom kun je na de begeleiding nog een half jaar bij mij terecht en zal ik zo nu en dan informeren hoe het met je gaat. Natuurlijk kun je ook altijd zelf met mij contact opnemen
Ik hoop dat je nu een duidelijker beeld hebt van wat een budgetcoach doet. In mijn volgende blog ga ik dieper in op het veranderen van gedrag. Dit is een heel belangrijk onderdeel in de begeleiding.
Tot de volgende blog!
Je kunt mij ook volgen via Instagram, op time4happiness!
Reactie schrijven
admin (zaterdag, 23 april 2022 08:06)
1